Sommarsamtal 16 och 20 juli 2019

”Det goda som jag vill, det gör jag inte, det onda som jag inte vill, det gör jag”, klagade aposteln Paulus. Vi närmar oss på nytt spörsmålet om vad det innebär att vara människa genom att

tisdag 16 juli kl. 18.00 samtala med Jelena Namli, professor i etik vid Uppsala universitet, om hennes bok ”Kampen med förnuftet”, som är en studie av Dostojevskijs stora roman Bröderna Karamasov. De stora berättelsernas, romanernas, ”uppdrag” är ju, liksom den vetenskapliga forskningens, att samla kunskap om bl.a. den mänskliga naturen, öka vår kunskap om oss själva.

De tre bröderna Karamasov, Ivan, Mitja, Aljosja, och deras ”dubbelgångare” representerar tre olika sätt att försöka lösa motsättningen hos människan mellan förnuft och känsla, en motsättning som vi dagligen erfar. I romanen gestaltas också den ”ryska” kritiken av förnuftstron, rationaliteten, som inte bara ger oss problemlösningar och nyttigheter utan också orsakar kriser och övergrepp: massmördande och naturförstöring kan ges ”rationell” motivering; ”förståndighet och ”förnuftighet” är inte identiska kvaliteter. Och var hör ”godheten” hemma?

Lördag 20 juli 14.00 (obs. dag och klockslag) besöker genetikern/cancerforskaren Ingemar Ernberg och hjärnforskaren Peter Århem Lövstabruks kulturförening för samtal om ”Människosyn” och ställer frågan: ”Är en naturvetenskaplig människosyn möjlig att formulera på samma sätt som man talar om en kristen eller en buddistisk?”

Samtalet kan komma att kretsa kring frågor om vårt DNA, vår hjärna, hur miljön påverkar oss, om huruvida vi kan tala om en fri vilja…

Det här inlägget postades i Evenemang, Nyheter, Sommarsamtal. Bokmärk permalänken.