Program 2015

Här är program för 2015 års aktiviteter. Det finns även som PDF.

Söndag 21 juni 14.00 KONSERT med Hans-Ola Eriksson vid Cahmanorgeln och Lena Weman flöjt. Stödkonsert för Föreningen Klaverens hus.

22-27 juni. 20:e INTERNATIONELLA ORGELAKADEMIEN i Leufsta bruk. “The four B:s and their world”. 20:e årgången! Master classes, konserter kl 19 alla dagar!

Söndag 28 juni 13.00 VERNISSAGE. Liten konsert. Sommarutställningen öppnas av Bertil Jansson.

Tisdag 30 juni 18.00. SOMMARSAMTAL 1. Ingemar Ernberg, cellforskare KI, med författar- och forskarvänner inleder samtalsserien ”Vad är en människa? och frågar oss: En biologisk människosyn, finns det? Om Generna, Hjärnan, Kulturen.

Söndag 5 juli 16.00 KONSERT i anslutning till ”Lövstadagen”. Vid Cahmanorgeln: Lukas Arvidsson som Lorens Bäck, omkr. 1750 ”orgelist” i Lövstabruk. Lorens presenterar “sin” tids musik, bl.a. folkmusik ur Leufstasamlingarna. Lars-Gösta Hellberg, lokalhistoriker, berättar, med stöd av material ur Leufsta Bruksarkiv, om Lorens Bäck och dennes tid.

Tisdag 7 juli 18.00. SOMMARSAMTAL 2. Om porträtt och självporträtt i konsthistorien. Sebastian Johans, konstvetare och kritiker, om hur konstnären sett och ser andra och – sig själv.

Tisdag 14 juli 18.00 SOMMARSAMTAL 3. Gösta Gahm, astronom, författare, har bl. a. initierat projektet Sweden Solar system (SSS). Uranus står i Lövstabruk! Göstas bidrag till vårt tema har titeln Andra världar, annat liv”.

Tisdag 21 juli 18.00 SOMMARSAMTAL 4. Birgitta Forsman. Vetenskaps- och idéhistoriker, författare, belyser idén om Människovärdet.

Tisdag 28 juli 18.00 SOMMARSAMTAL 5. Bo Pellnäs, överste av 1.a graden, uppskattad debattör, talar om svensk försvarspolitik i ett förändrat Europa.

Tisdag 4 aug. 14.00 och 18.00 SOMMARSAMTAL 6 och retreat för skrivare. Åsa Nilsonne, psykiater, hjärnforskare vid KI, författare, talar om vårt minne och våra känslor (t ex förälskelse) med utgångspunkt från sin nya skönlitterära bok, H. En roman om minnet.

Tisdag 11 aug. 18.00. SOMMARSAMTAL 7. Ulf Palmenfelt, glad etnolog, ger sitt särskilda bidrag till Vallonbruksveckan 2015, som har temat Fest och Högtid: Homo fabulans, Homo narrans, den historieberättande och den skämtsamt fabulerande människan. I Herrgården. Samverkan med Stiftelsen Leufsta.

Lördag 29 aug. 14.00 Sommarsamtal 8 och möte med ett stort författarskap – P.C. Jersild.

Lördag 5 sept, 13.00. Sommarsamtal 9/seminarium. Om den svenska kolonialismen i norr. Till förståelsen av rasismens och främlingsfientlighetens rötter i vårt land. Medverkande: Jonas Monié Nordin, historisk arkeolog, om Gruvkolonialismen i Sápmi. Johannes Marainen, historiker, om den Nordsamiska tvångsförflyttningen. Katarina Pirak- Sikku, konstnär frågar: Kan sorg ärvas? Om rasbiologins övergrepp i Sápmi. Samverkan med Uppsala Nya Tidning.

Lördag 12 sept. 16.00. Sensommarmusik med Bengt Tribukait vid Cahmanorgeln. J.S. Bachs Klavierübung III. Leufsta bruks kyrka.

Söndag 6 dec. 16.00 2:a advent i anslutning till julmarknaden i Lövstabruk: Adventsmusik på Cahmanorgeln. Tema: Wie schön leuchtet der Morgenstern. Lukas Arvidsson sitter på orgel- pallen. Verk av Bach och Buxtehude.

UTSTÄLLNINGAR
Lotta Melantons
skulptur ”Ägget” står i trädgården på Stora gatan 9.

Den astronomiska ”markeringen” Uranus, som ingår i Sweden Solar System, finns på Bygdegårdsföreningens tomt vid Skolan i Lövstabruk.

Sommarutställningen FALUGRAFIKERNA visas juli-september. Galleri 9. 12-17 alla dagar (ej måndagar).

Det här inlägget postades i Evenemang, Konserter, Nyheter, Seminarier, Skrivarkurser, Sommarsamtal. Bokmärk permalänken.